Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нові зміни у нормах та порядку організації харчування дітей  у закладах освіти

Дата: 03.11.2025 08:46
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

Нові зміни у нормах та порядку організації харчування дітей

 у закладах освіти

 

Кабінет міністрів України удосконалив норми харчування та організації харчування дітей у закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану.  Так, Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до Постанови КМУ № 305 від 24.03.2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

30 жовтня 2025 року спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області була проведена нараду за участю керівників та відповідальних осіб за організацію харчування закладів загальної середньої освіти Баштанського району.

 

Під час наради було обговорено зміни до попередніх правил, у тому числі щодо: 

- енергетичної та поживної цінності їжі, яка повинна відповідати віковим потребам згідно з нормами МОЗ;

- чотиритижневого сезонного меню, яке складається згідно з нормами споживання харчових продуктів;

- можливості включення перших страв до обідів;

- забезпечення безлактозними молочними продуктами дітей із лактазною недостатністю;

- збільшення норми порцій овочів для учнів віком від 11 років;

- збільшення кількості порцій картоплі, злакових та зернових для учнів, які отримують одноразове харчування (обіди);

- забезпечення учнів початкових класів безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом) у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій;

- змінення вимог до поділення на виробничі зони базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі;

- порядку організації харчування під час перебування у захисних спорудах: визначено перелік продуктів тривалого зберігання, режим харчування, вимоги до приміщень і зон для приготування та споживання їжі;

- можливості списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.

Постанова вводить новий додаток 16 із рекомендованими нормами споживання під час перебування у сховищах — від води та соків до білкових батончиків, консервованих овочів, каш і сухих сніданків.

Постанова набрала чинності з моменту опублікування та є обов’язковими для закладів освіти всіх рівнів та підпорядкування.

Звертаємо увагу керівників відділів освіти територіальних громад району, керівників закладів освіти про необхідність приведення перспективних меню у відповідність до вимог шляхом внесення необхідних змін та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.

Також, зазначені вимоги необхідно враховувати при здійсненні процедури тендерних закупівель.

         З питань проведення нарад, вебінарів можна звертатися до відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на електрону адресу basht.uvm@ukr.net

 

 

Баштанське районне управління   Головного управління                 Держпродспоживслужби в Миколаївській області  https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт