Харчові отруєння - «небезпека» !
Здорове харчування починається з моменту придбання харчових продуктів, з вибору якісних та свіжих виробів. Їжа може приносити людині не тільки задоволення та користь, але і масу неприємностей. Це пов’язано з тим, що продукти харчування є гарним середовищем для існування та розмноження патогенної мікрофлори і накопичення продуктів їх життєдіяльності.
Харчові отруєння та кишкові інфекції – це захворювання, які виникають після споживання їжі, в якій відбулося масивне розмноження певних штамів мікроорганізмів та накопичення токсинів мікробного або немікробного походження.
До продуктів, які швидко інфікуються, псуються і викликають харчові отруєння, в першу чергу, відносяться молочні, м’ясні, рибні, кремові кондитерські вироби.
Для попередження харчових отруєнь рекомендуємо:
- не купувати продукти харчування в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;
- при купівлі харчових продуктів необхідно обов’язково звертати увагу на термін та умови зберігання і суворо їх дотримуватися;
- не варто вживати продукти, які не пройшли достатню термічну обробку, а також продукти з вичерпаним терміном придатності;
- продукти, які швидко псуються: м’ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські та інші необхідно зберігати тільки в холодильнику при температурі не вище +6 градусів;
- сирі овочі та фрукти треба ретельно мити під проточною водою, молоко – завжди необхідно кип’ятити;
- не варто купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, солену, в’ялену, копчену рибу, які виготовлені в домашніх умовах;
- слід користуватись водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду;
- дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням та вживанням страв.
Слід пам’ятати, що запобігти кишковим інфекціям та харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!
Баштанське районе управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Миколаївській області