Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО-БОТУЛІЗМ!

Дата: 10.05.2024 13:47
Кількість переглядів: 42

     Фото без опису

  Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області продовжується робота щодо профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань серед мешканців Миколаївської області.

       Через військову агресію росії багато українців опинились в умовах коли доступ до якісної їжі обмежений або зовсім відсутній. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини, внаслідок вживання неякісних або зіпсованих продуктів. Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне захворювання – ботулізм.

   Ботулізм – це дуже небезпечне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікроорганізмами групи клостридій.

   Збудник Clostridium botulіnum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 120˚ С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями.

   Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті нерівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

   В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або в непатраній рибі - мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин. Саме такі умови створюються при домашньому консервуванні м’яса, риби, птиці, грибів та приготуванні соленої, копченої риби, м’яса, птиці.

   Слід пам’ятати: інфіковані збудником ботулізму харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування бувають здуті — бомбажні.

   Перші ознаки, що мають насторожити, – порушення зору, виникнення м’язової слабкості, поява сухості у роті, відчуття «туману», двоїння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість.

   Ботулізм важке захворювання і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.

   З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- дотримуватись основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

- не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

- не купувати на стихійних ринках копчену, солену та в’ялену рибу, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

-  купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

-  необхідно ретельно очищати і промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

- необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

        Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товарно-транспортними накладними, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

  Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Будьте обережні!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора