Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чому  не можна  палити  сухе  листя   та  траву, яка є альтернатива.

Дата: 25.03.2024 11:45
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

Чому  не можна  палити  сухе  листя   та  траву, яка є альтернатива.

 

Українці полюбляють навесні та восени спалювати листя, суху траву та інші рослинні рештки. Такі люди переконані, що цим вони покращують родючість ґрунту. Зокрема, палії вважають це способом "прогріти" ґрунт, удобрити його попелом. Вони переконані, що через це на випалених ділянках трава начебто з'являється швидше та росте краще. Однак усе це – міфи. Насправді спалювання трави і листя тільки шкодять родючості ґрунту.

Пам’ятайте, спалюючи суху траву та рослинні залишки, ви:

  1. ОТРУЮЄТЕ ПОВІТРЯ

Дим від спалювання трави подразнює очі, має неприємний запах, може викликати алергії. Спалюючи траву у населеному пункті, ви спалюєте солі важких металів, що осіли на рослинах - такий дим отруйний. До того ж, у купках сухої трави і хмизу часто є сміття, зокрема і небезпечне для спалювання, наприклад, пластикові пляшки, поліетилен. На забруднених радіонуклідами територіях у повітря з вогнем і димом потрапляють радіоактивні речовини, які вітром переносяться на значні відстані. У сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи летючі токсичні органічні і неорганічні сполуки. При випалюванні трави вздовж автодоріг відбувається забруднення повітря важкими металами.

  1. ВРАЖАЄТЕ СВОЄ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВ'Я СВОЇХ РІДНИХ

Разом з димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють важкі метали: діоксини, бензопірени та різноманітні карцерогенні сполуки. Це провокує загострення хронічних хвороб (астма, бронхіт, тонзиліт) та виникнення нових (в тому числі й онкологічних) захворювань.

  1. ЗАПОДІЮЄТЕ ШКОДУ ГРУНТУ І ЗЕМЛІ

Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру. За нормальних умов залишки трави й листя перегнивають, утворюють гумус і підживлюють ґрунти. Випалювання сухої рослинності, стерні посилюють процеси водної та вітрової ерозії земель. Це призводить до деградації ґрунтів.

  1. ПОШКОДЖУЄТЕ РОСЛИНИ

Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Пошкоджується прикоренева частина дерев, що може призвести до їх хвороб і загибелі.

  1. ЗНИЩУЄТЕ ПТАХІВ І ТВАРИН

Вогнем      знищуються       гнізда      птахів,      таких     як:     польовий      і    лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна вівсянки, крижень, очеретянка

тощо. Також знищуються тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки й лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Те, що для людей суха   непотрібна трава, для інших живих істот – житло, притулок, їжа, будівельний матеріал для житла.

ЩО  РОБИТИ  З  СУХИМИ  ЛИСТЯМ, ТРАВОЮ І  БУРЯНОМ?

Опале листя, суху траву і бур’яни не паліть, а компостуйте. Коли листя перегниває, то стає добривом і до ґрунту повертаються всі необхідні для родючості речовини. Для виготовлення компосту не потрібні якісь особливі знання чи зусилля. Так, можна підготувати спеціальний резервуар чи просто викопати яму збоку подвір’я чи городу, помірно зволожувати рештки рослин та забезпечити туди доступ повітря.

На компостну купу можна складати кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослин, солому, тонкі гілки, гній. Правильно приготований компост не матиме неприємного запаху. Він перетвориться на якісне природне добриво та потішить гарним урожаєм.

Зауважимо, що опале листя – ласощі для дощових черв'яків, вони перетворюють ґрунт на гумус. Тож опале листя можна просто закопати в саду і воно стане безкоштовним добривом. Окрім того, сухим листям можна вкрити троянди, неморозостійкі багаторічні рослини, декоративні чагарники.

Якщо Ви стали свідками спалювання сухої рослинності,то повідомте поліцію (поліція зобов’язана прийняти виклик, приїхати на   місце злочину і скласти протокол), сфотографуйте порушення.

Бережіть  довкілля! Здорове довкілля – здорова нація.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                Баштанське районне  управління ГУ ДПСС

                                                                                 в  Миколаївській області.

                                                                     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора