Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Отруєння  грибами: профілактика та перша допомога.

Дата: 21.03.2024 16:21
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Отруєння  грибами: профілактика та перша допомога.

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду.

Знання симптоматики отруєння грибами та першої допомоги при таких станах дозволить вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм рідним і близьким та навіть врятує життя! Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Основними ознаками отруєння грибами є:

-    нудота;

-    блювання;

-    різкий біль в животі;

-    діарея;

-    запаморочення;

-    зниження пульсу;

-    задуха;

-    судоми;

-    відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

-    галюцинації та марення.

Якщо є хоч один з цих симптомів, негайно викликайте «швидку».

Основні  причини  отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно - їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  •     вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Перша долікарська  допомога:

До приїзду лікарів промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла). Пийте багато рідини – звичайної (підсоленої) води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Категорично не можна вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Не сподівайтеся, що все минеться, бо це може ускладнить ваш стан.

Залишки грибів або грибних страв не викидайте, лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Пам’ятайте! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.

Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, то будьте обережними!

 

Баштанське  районне  управління ГУ ДПСС в

 Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора