Обережно бутулізм!
Обережно бутулізм!
Головне Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про випадок ботулізму, пов’язаний із споживанням в’яленої риби домашнього приготування.
Всього за поточний період року до Держпродспоживслужби України надійшло повідомлення про реєстрацію 41 випадку ботулізму з 47 постраждалими. За результатами розслідування випадків було встановлено, що в більшості випадків захворювання пов’язане з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, рибні та овочеві консерви) та вживанням рибної продукції (риба домашнього приготування, риба невідомого походження та риба придбана у місцях стихійної торгівлі).
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин та може привести до тяжких наслідків. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування (консерви, в’ялена та солона риба, ковбаси, шинка). Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей, тому візуально не можна визначити продукт придатний до споживання чи ні. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок ) спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки, виготовлялись з порушенням технологічного процесу.