Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гострі кишкові інфекції (ГКІ)

Дата: 30.06.2023 09:18
Кількість переглядів: 954

Фото без опису

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишечнику людини і характеризуються розвитком діареї.

ГКІ у дітей залишаються однією з найсерйозніших проблем сучасної інфектології. В структурі інфекційних захворювань вони поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям. Рівень захворюваності ГКІ в дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3 років).

Патогенетично прийнято розрізняти інвазивні та секреторні діареї. Раніше серед ГКІ переважали інвазивні діареї, зумовлені переважно бактеріальними збудниками, такими як:

• дизентерійна паличка;

• сальмонела;

• ентероінвазивна кишкова паличка;

• умовно патогенні бактерії (стафілокок, клебсієла, протей).

Наразі на перший план у всьому світі серед ГКІ виходять секреторні діареї, збудниками яких є:

• віруси (рота-, адено-, астро-, каліци-, рео-, віруси Норфолку, кишкові коронавіруси);

• бактерії (холерний вібріон, ентеропатогенні та ентеротоксигенні ешерихії);

• найпростіші (криптоспоридії, мікроспоридії, балантидії, ізоспори).

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії, а також тварини. Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, який здійснюється трьома шляхами:

• харчовим (аліментарним) – при вживанні інфікованих продуктів, що містять збудник або його токсини;

• водним – при вживанні некип’яченої води, купанні у відкритих водоймищах та заковтуванні води;

• контактно-побутовим шляхом – через брудні руки або інфіковані предмети догляду.

Основними клінічними проявами ГКІ є інтоксикаційний синдром (лихоманка, в’ялість, сонливість, головний біль, блювання, пронос, біль у животі) та ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри, зниження її тургору та еластичності, западання великого тім’ячка у дітей грудного віку, зниження діурезу). При цьому вираженість тих чи інших симптомів захворювання залежить від виду збудника, локалізації запального процесу, типу діареї, відсотка втрати маси тіла .

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.

– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

– Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

– Якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби).

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.

– Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

– Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот. Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.

Значно легше запобігти захворюванню, ніж його лікувати, до того ж іноді виникають небажані ускладнення. Навіть якщо хвороба починається легко, невідомо як вона закінчиться, і лише лікар може передбачити весь хід хвороби та в разі потреби своєчасно допомогти. При появі симптомів гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до лікувального закладу.

Своєчасна та адекватна регідратаційна терапія є першочерговою та найбільш важливою ланкою в лікуванні ГКІ. Для профілактики зневоднення у дітей рекомендуються такі рідини:

• глюкозо-сольові розчини для оральної регідратації;

• підсолені овочеві відвари або підсолений рисовий відвар (рекомендується 3 г солі на літр розчину);

• неміцний чай без цукру (краще зелений);

• відвар із сухофруктів.

При діареї не можна давати газовані, солодкі напої, фруктові соки, каву, солодкий чай.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора