Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Радіація, вплив на людину та захист від неї

Дата: 28.06.2023 14:00
Кількість переглядів: 2080

Фото без опису

 

                                  Вплив радіації на організми

    Вплив радіації на організм може бути різним, але майже завжди воно негативно. У малих дозах радіаційне випромінювання може стати каталізатором процесів, що приводять до раку або генетичних порушень, а в більших дозах часто приводить до повної або часткової загибелі організму внаслідок руйнування кліток тканин.

   Складність у відстеженні послідовності процесів, викликаних опроміненням, пояснюється тим, що наслідку опромінення, особливо при невеликих дозах, можуть виявитися не відразу, і найчастіше для розвитку хвороби потрібні роки або навіть десятиліття. Крім того, внаслідок різної проникаючої здатності різних видів радіоактивних випромінювань вони впливають на організм: частки найнебезпечніші, однак для (випромінювання навіть аркуш паперу є непереборною перешкодою; (випромінювання здатне проходити в тканині організму на глибину один-два сантиметра; найбільш необразливе (випромінювання характеризується найбільшою проникаючою здатністю: його може затримати лише товста плита з матеріалів, що мають високий коефіцієнт поглинання, наприклад, з бетону або свинцю.

    Генетичні наслідки опромінення виражаються такими кількісними параметрами, як скорочення тривалості життя й періоду непрацездатності, хоча при цьому зізнається, що ці оцінки не більш ніж перша груба прикидка. Так, хронічне опромінення населення з потужністю дози в 1 г на покоління скорочує період працездатності на 50000 років, а тривалість життя - також на 50000 років на кожний мільйон живих немовлят серед дітей першого опроміненого покоління; при постійному опроміненні багатьох поколінь виходять на наступні оцінки: відповідно 340000 років і 286000 років.

    Існує три шляхи надходження радіоактивних речовин в організм: при вдихання повітря, забрудненого радіоактивними речовинами, через заражену їжу або воду, через шкіру, а також при зараженні відкритих ран. 

 

                                  Як захиститись від впливу радіації

 Найперше і головне правило захисту від радіації - ні в якому разі не панікувати і пам'ятати: існує, як мінімум, п'ять способів з успіхом і майже без шкоди для здоров'я захистити себе і своїх близьких від радіоактивного забруднення. Тому що, насправді, певна фонова доза радіації постійно супроводжує нас у повсякденному житті - її дають і радонові гази, що виходять з-під землі, і деякі гірські породи - наприклад, граніт і мармур. До речі, мало хто знає, але гранітні набережні випромінюють певну кількість радіації ...

Але, звичайно, бувають ситуації, коли є загроза потрапити під більш інтенсивне випромінювання. Отже, способи захисту від радіації.

                                                 Захищатися і митися.

              Що це означає? При виході на вулицю одягайтеся в максимально світлий одяг, причому такий, котрий при поверненні додому можна буде швидко випрати. Обов'язково носіть будь-який головний убір: до речі, дуже хороший захист від радіації дає поєднання бейсболки або кепки з капюшоном. Марлева пов'язка або респіратор (а також окуляри) необхідні тільки у разі серйозного радіоактивного забруднення.

             Після повернення додому негайно відправляйте в прання весь одяг (від куртки до білизни) і ретельно мийтеся в душі. І так після кожного виходу на вулицю.

на вулицю.

            До речі - у подібній ситуації взуття краще залишати за порогом квартири.

 

Особливий стиль прибирання.

 

       Що це означає? Ніяких віників і пилососів: тільки миття простою чистою водою (у додаванні хлорки чи чогось подібного потреби немає). Для захисту від радіації мити підлогу і всі поверхні в будинку треба часто і досконало - не менше одного вологого прибирання в день.

        При цьому пам'ятайте: відкривати вікна або включати кондиціонери неможна.

 

Меню для захисту від радіації.

 

        Відомо, що деякі продукти накопичують радіацію дуже інтенсивно, а деякі - майже немає. Під час радіоактивної загрози потрібно виключити з раціону такі продукти: гриби, м'ясо з кістками (чисте м'ясо можна використовувати), всі види листової капусти, морква, буряки, редиску, ріпу, річкову та ставкову рибу. З інших овочів і фруктів необхідно зрізати шкірочку.

      Обов'язково пийте більше води (виключно артезіанської з джерел, що залягають на глибині понад 180 метрів). Можна включити в раціон червоне вино, краще всього - сорту Каберне Совіньон, близько 250 - 300 мл на добу. Всупереч думці, червоне сухе вино не «виводить» радіонукліди, але добре захищає клітини нашого організму від їх впливу. Такі ж властивості є у зеленого чаю.

 

Ліки від радіації.

 

        Загальновідомо, що при загрозі опромінення лікарі призначають препарати йоду. Однак не варто скуповувати в аптеці що потрапило і пити пачками - так можна назавжди зіпсувати власну щитовидну залозу. Хороший варіант: полівітаміни, що містять йод, а також два продукти харчування, багаті цим мікроелементом: морська капуста і варення з волоських горіхів (йод міститься саме в зелених оболонках горіха, в ядрах його майже немає).

 

Особиста гігієна.

 

        Незайвими для захисту від радіації стануть додаткові гігієнічні процедури, які варто проводити два рази на добу: промивання очей і носоглотки. В очі можна просто закапувати зволожуючий розчин (такі є в лінійках для тих, хто носить контактні лінзи), а носоглотку промивати слабким розчином солі або соди.

 

 

Майстер виробничого навчання

Баштанських територіальних курсів               Олександр ЗАСТРОЖНОВ

                                              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора