Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як провести очистку та дезінфекцію колодязів

Дата: 20.06.2023 14:47
Кількість переглядів: 1153

    Фото без опису

 

  Через  підрив  Каховської  ГЕС  були  підтоплені   території окремих населених  пунктів  Баштанського району, а саме : Снігурівської, Горохівської та Березнегуватскої  громад,  зокрема, й джерела нецентралізованого водопостачання -  шахтні колодязі. Вживати питну воду з них без попереднього очищення та дезінфекції - небезпечно, адже   вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових.  Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні  грунтові  води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі. З метою недопущення негативних наслідків підриву греблі проводиться постійна комунікація з органами місцевого самоврядування та з військовими адміністраціями щодо підтоплених територій. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області здійснюють санітарно-освітню та роз’яснювальну роботу з питань безпеки споживання води та відбір її на лабораторні дослідження.

       Наряду з цим здійснюються позапланові перевірки об’єктів нецентралізованого  водопостачання  і на інших територіях Баштанського району, що не зазнали підтоплення. Результати лабораторних досліджень води , відібраної з колодязів, свідчать про її невідповідність вимогам Державних санітарних норм і правил  ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

     Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних  потреб, повинна бути епідемічно - безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою  за  хімічним  складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями, для цього необхідно постійно здійснювати заходи щодо усунення погіршення якості води, які включають в себе очистку, промивку і профілактичну дезінфекцію. Дезінфекцію  проводять дезінфікуючими  засобами, які  дозволені для  використання  в  Україні  згідно державного  реєстру дезінфікуючих засобів, розрахунки здійснюються  відповідно  до   інструкції   із  застосування  препаратів.

Для  проведення  зазначених  робіт,  як приклад, надаємо  розрахунки     по  застосуванню  препарату «Жавель-Клейд»,  що  дозволений  для   використання  в  Україні  згідно державного  реєстру дезінфікуючих засобів.

Попередня  дезінфекція  шахтного  колодязя.

Перед  дезінфекцією  колодязя  розраховують  обсяг  води  в  ньому  (в м³), який дорівнює  площі  перетину  колодязя (в м²) на  висоту  водяного  стовпа (в м).

Зовнішню  і  внутрішню  частину  зрубу (наземну частину) колодязя  зрошуємо  із гідропульту (оприскувача)  0,06 %  розчином  Жавель-Клейду  з  розрахунку  100 мл.  розчину на 1 м² поверхні (0,06% розчин Жавель-Клейду  готуємо:  4 таблетки на 10л води). 

Для знезараження  води  в  колодязі  розрахункову кількість дезінфекційного засобу ( 4 таблетки  на 1м3(1000л) води)  розчиняємо  у  невеликій  кількості  води,  налитої  у  відро,  до  отримання  рівномірної  суміші   і  виливаємо  цей  розчин у колодязь.  Воду  у  колодязі добре перемішуємо  протягом  15 - 20 хв. жердинами  чи  частим  опусканням  та підніманням  відра   на  тросі. Потім колодязь закриваємо  кришкою і залишаємо  на  1 годину.

Очищення колодязя.

Після попередньої  дезінфекції  із  колодязя  повністю  відкачуємо  воду  насосом (або відрами). Перед  тим  як  людина  спускається  у  колодязь,  обов’язково!!! перевіряємо, чи не  накопичився  там  СО2,  для  чого  у  відрі  на  дно  колодязя  опускаємо  запалену  свічку.  Якщо  вона  гасне, то  працювати  можна  тільки  в  ізольованому  засобі  індивідуального  захисту  органів дихання.

Потім  проводимо  чистку  дна  від  мулу, бруду, сміття  та  випадкових  предметів.  Стінки  колодязя  чистимо  механічним  способом  від  забруднень  та  обростання  і  в  разі  необхідності   ремонтуємо.  Вибраний  з  колодязя  бруд  та  мул  поміщаємо  у  яму  на  відстані  не  менше  20м.  від  колодязя  на  глибину  0,5м.,  заливаємо  0,3%  розчином  Жавель-Клейду ( 2 таблетки розчинити  в  1л. води)  та  закопуємо.

Повторна дезінфекція колодязя.

Для  остаточної  дезінфекції  поверхню  стінок  колодязя  зрошуємо  з  гідропульту (оприскувача)  0,06 %  розчином  Жавель-Клейду  з  розрахунку  100 мл.  розчину на 1 м²  поверхні.

Потім  чекаємо,  доки  колодязь  наповниться  водою  до  звичайного  рівня, повторно визначаємо  обсяг води в ньому (в м³),  після  чого    дезінфікуємо  підводну частину  у  спосіб,  який  застосовували   при проведенні  попередньої  дезінфекції, але  з розрахунку  1 таблетка на  750 літрів води .   Залишаємо на 6 годин, не допускаючи забору води з колодязя.

Після  закінчення  цього  часу  беремо  пробу  води  з  колодязя  та  перевіряємо  її  на  вміст  залишкового  хлору  або    на  запах.  Якщо  запах  хлору  відсутній,  додаємо  1/4 або 1/3  частину  від  початкової  кількості  препарату  і  залишаємо  ще  на  3-4 години.   

Контроль  за  ефективністю дезінфекції колодязя  проводимо  лабораторно.  І тільки після цього, відповідно  наданого висновку  фахівцем на  підставі  результату  лабораторного  дослідження,    використовуємо  воду для  питних чи  лише господарчо-побутових  потреб.

Пам’ятайте, що якісна  вода  для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття.

Увага!!! Будьте обережні при здійснені очистки та дезінфекції колодязів:

  • НЕ ЗАСТОСОВУЙТЕ для зрошення гідропульти (оприскувачі) що використовувались для інших цілей!!!
  • ПАМ’ЯТАЙТЕ,  ЩО скупчення газів на дні колодязя, часто приводить до отруєнь і нещасних випадків.

        Тому, якщо дезінфекцію колодязя можна зробити самостійно, дотримуючись вище зазначених рекомендацій, то очистку необхідно доручити досвідченим майстрам!!!

 

                                                                                             Баштанське районне  управління

                                                                                                       Головного  управління

                                                                                                       Держпродспоживслужби

                                                                                                       в  Миколаївській  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора