Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як підготувати себе та оселю до холодів?

Дата: 15.12.2022 11:00
Кількість переглядів: 433

Фото без опису

Як підготувати себе та оселю до холодів.

 

Українцям обіцяють найскладніший опалювальний сезон. Між тим його потрібно пережити. Як підготувати дім до зими, зменшити втрати тепла і при цьому не замерзнути.

Не перекривайте шлях теплу. Радіаторні екрани, довгі штори, невдало розташовані меблі, які закривають радіатори, сушарки для білизни перед батареями поглинають до 20% теплової енергії. Врахуйте це і зробіть правильне розставлювання речей.

Заклейте щілини у вікнах. Біля 35% тепла, що надходить в приміщення, втрачається взимку через вікна. Елементарні заходи з теплоізоляції (утеплення вікна поролоновими смужками, скотчем, папером тощо) допоможуть підвищити температуру в квартирі на 4-5°С.

Зверніть увагу на вентиляцію. Через неї також втрачається тепло. Обладнайте вентиляційні отвори спеціальними дверцятами або шматком картону. Це допоможе підвищити температуру на 3-5° С.

Приберіть декоративні панелі на батареях. Вони забирають до 20% тепла кімнати. Крім того, тепловіддача батарей, які розміщені в нішах, на 10% менша, ніж у тих, які виступають в кімнату.

Наклейте фольгу за батарею. Фольгу можна наклеїти на обидві сторони ДСП та розмістити на стіні за батареєю. Це підвищить тепловіддачу радіатора на 20%. При цьому витрати на опалення приміщення зменшуються на 4%.

Не перегрівайте приміщення, краще одягайтеся тепліше. При високій кімнатній температурі зростає ризик простудних захворювань. Натомість сон у прохолодному приміщенні значно корисніший.

Провітрюйте приміщення протягом 10-15 хвилин. Не відкривайте вікна на кілька годин, бо через те значно втрачається тепло. Краще провітрювати приміщення частіше, але протягом 10 хвилин.

Поставте засоби обліку тепла. Витрати на опалення приміщення зменшуються до 40%, якщо ви маєте індивідуальне опалення, лічильники тепла, терморегулятори на батареях.

Проведіть теплоізоляцію вхідних дверей. Якщо ми говоримо про вхідні двері, то тут не зайвим буде ущільнювач. Його варто буде поклеїти по периметру. Це дозволить не випускати тепло до сходової клітини.

Підтримувати тепло хоча б в одній кімнаті. Необхідно забезпечити такі умови, під час яких спальня постійно була б в теплі. Можна використовувати безпечний електронагрівач, який би постійно працював на невеликій температурі.

Кондиціонер – значно кращий і економніший спосіб обігріти квартиру, якщо порівнювати його зі звичайними обігрівачами. Водночас слід розуміти, що кондиціонер навряд чи впорається з лютими морозами.

Використовуйте жалюзі. Жалюзі або короткі штори допоможуть скоротити втрати тепла на 8-15%, яке виходить через скло.

Закривайте двері. Мова не лише про вхідні, а про міжкімнатні двері у будинку. Таким чином у кімнатах зберігатиметься більше тепла.

Як організму зберігати тепло

1. Достатньо харчуватися. Людина виробляє величезну кількість тепла, коли правильно харчується. Щоб отримати якнайбільше енергії потрібна жирна вуглеводна їжа. Лікар радить вживати тушкованку, сало, булочки, згущене молоко, мармелад.

2. Не вживати алкоголь. Алкогольні напої створюють ілюзію тепла шляхом розширення зовнішніх капілярів. У цей момент енергія, яку необхідно зберегти, починає виходити у зовнішнє середовище.

      "Чому нам холодно? Судини стискаються, весь потік крові, який знаходиться в шкірі, на поверхні тіла, він уходить всередину і захищає серце, печінку, легені — ті органи, які вам потрібні для виживання. Мозок, туди йде основна кількість тепла, крові. Коли розширюються судини ззовні (від алкоголю), ця кров потрапляє туди. Відповідно, менше тепла, менше кисню потрапляє в ті органи, які необхідні для виживання. Тепло виходить, людина остигає і гине".

3. Обирати правильний одяг. Перший шар одягу, який прилягає до тіла, не повинен промокати, коли ви потієте. Саме тому не варто одягати бавовняну майку, адже якщо вона промокне і вихолоне, то тепло не буде зберігатися.

4. Придбати теплі пухові спальники. Вони так само створюють обмежений простір, в якому тіло саме регулює температуру. Можна вкритися кількома ковдрами, але ефект буде не той.

5. Носити термобілизну. Варто придбати ту, яка під час руху зігріває тіло та тримає температуру. Альпініст наголошує: в жодному разі не можна одягати бавовняні майки чи сорочки. Краще обирати фліс. Одяг не повинен облягати, він повинен бути якісним.

 

 Баштанське управління

 Головного управління

 Держпродспоживслужби

в Миколаївській області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора