Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День гідності та свободи: історія свята

Дата: 20.11.2022 16:30
Кількість переглядів: 419

День гідності та свободи: історія свята

21 листопада в нашій країні відзначають День гідності та свободи. 

Історія виникнення Дня гідності і свободи

Вперше схоже свято започаткували у 2005-му, за рік після початку Помаранчевої революції, яка відбулась в 2004-му.

3-й Президент України Віктор Ющенко у 2005 році заснував День свободи, який святкували 22 листопада — саме тоді, коли почалась Помаранчева революція.

Свято «прожило» лише кілька років. У 2011 році 4-й Президент України Віктор Янукович відмінив його. Натомість, заснував День соборності та свободи, яке відзначалося 22 січня. 

У сьогоднішньому вигляді День гідності та свободи започаткували у 2014 році — в річницю початку Революції гідності, або як її ще називали — Євромайдану. 

5-й президент України Петро Порошенко видав відповідний указ, та запровадив свято «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи та демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

Тобто, День гідності та свободи відзначають на честь початку двох революцій: Помаранчевої у 2004 та Революції гідності у 2013 році.

Як розпочалась Помаранчева революція

21 листопада 2004 року відбувся другий тур голосування на президентських виборах в Україні, де брали участь Віктор Янукович, чинний прем'єр та опозиційний кандидат Віктор Ющенко. Після волевиявлення у Центральній виборчій комісії зазначили, що за даними підрахунків лідирує Янукович. 

За даними екзитполів перемогу отримав Ющенко. 

 

Помаранчева революція: Віктор Ющенко

Віктор Ющенко

Це стало причиною наймасштабніших мітингів з початку незалежності. В центрі столиці та інших містах багатотисячні мітинги проводили на підтримку Ющенка. 

 

Помаранчева революція: мітинги, майдан Незалежності

Помаранчева революція

Дії протестувальників призвели до того, що результати другого туру президентських виборів скасували і провели третій тур виборів, де перемогу отримав Віктор Ющенко. 

Як розпочалась Революція гідності

21 листопада 2013 року тодішній прем'єр Микола Азаров та очільник держави Віктор Янукович оголосили, що відмовляються підписувати угоду про асоціацію з Європейським союзом.

 

Янукович не підписав угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі

Віктор Янукович не підписав асоціацію з ЄС на зустрічі у Вільнюсі

Таке рішення викликало невдоволення великої частини суспільства. Адже протягом кількох місяців влада говорила про неймовірні переваги від підписання угоди. Втім, у листопаді Азаров розповів, що це рішення призведе до негативних фінансових наслідків та санкцій з боку росії. 

Того ж вечора на центральній площі столиці зібрались перші протестувальники. 

 

Революція гідності: наслідки пожежі

Наслідки пожежі на майдані Незалежності під час Революції гідності

Переломний момент протесту трапився у ніч з 29 на 30 листопада. Тоді спецпідрозділ «Беркут» побив мітингарів, здебільшого студентів. Це призвело до збільшення масштабу мітингів. 

Протести та бої з представниками міліції тривали протягом трьох місяців. У підсумку, на майдані Незалежності розстріляли більше 100 людей, а президент Янукович втік з країни. 

День Гідності та Свободи було встановлено указом президента від 13 листопада 2014 року.

Наразі Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення Росії, яка під прикриттям міфічних «демілітаризації та денацифікації» прагне позбавити українців свободи та права самим обирати своє майбутнє, змусивши повернутися до колоніального минулого, від якого наша країна відмовилася. Українці продемонстрували прагнення жити у незалежній та вільній країні у двох революціях і доводять його зараз.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора