Санітарні вимоги та термін зберігання продуктів.
Санітарні вимоги та термін зберігання продуктів.
Після надходження на підприємство масового харчування, продовольчі товари проходять ретельний огляд, тобто приймання за кількістю та якістю. Його здійснює особа, яка повинна бути добре обізнаною з інструкціями щодо приймання товарів і стандартами.
Приймання товарів починається з перевірки супровідних документів. Якщо якість товарів викликає сумніви, їх відправляють до відомчої лабораторії. До отримання результатів лабораторних досліджень сумнівні за якістю товари до виробництва чи продажу не допускаються.
Товари, що не відповідають стандартам, але визнані придатними для споживання, повинні використовуватися в чіткій відповідності з визначеними санітарним наглядом умовами та термінами реалізації.
Згідно з санітарними вимогами для підприємств масового харчування не допускається приймання м'яса без тавра та документу, який би засвідчував здійснення ветеринарного огляду. Не слід також приймати непотрошену водоплавну птицю, рибні та м'ясні бомбажні консерви, крупи та борошно, пошкоджені шкідниками, швидкопсувні продукти, якщо на підприємстві відсутні холодильні установки, або товари, термін реалізації яких закінчився.
Швидкопсувні товари — це м'ясні, молочні, рибні, овочеві продукти, кондитерські вироби.
Швидкопсувні продукти слід зберігати лише в холодильних камерах. Терміни їх зберігання—від 6 до 72 год при температурі не вище від 6°С. А при порушенні термінів чи умов зберігання у них можуть розвиватися різні види мікроорганізмів, які можуть викликати гострі кишкові захворювання та харчові отруєння.
Відкривати тару слід лише після її попереднього очищення, щоб не забруднити продукти.
Під час зважування продуктів їх не можна ставити на вагу без тари або чистої поліетиленової плівки.
Не допускається зберігання сирих продуктів або напівфабрикатів з готовими виробами, зберігання неякісних чи товарів сумнівної якості з доброякісними товарами.
Товари, що мають різні запахи (оселедець, спеції), слід зберігати окремо від інших продуктів, особливо тих, які легко поглинають інші запахи (борошно, цукор, масло та ін.). Проте на невеликих підприємствах, де наявна лише одна загальна холодильна камера, допускається зберігання різних швидкопсувних товарів, але всі продукти повинні відділятися стелажами, полицями, ящиками, які легко миються.
Рибні та молочні товари слід зберігати у закритій тарі.
Сире, охолоджене м'ясо підвішується на спеціальних гаках так, щоб туші не торкалися одна одної, стін, підлоги.
Птиця зберігається в тій же ж тарі, в якій вона надійшла на підприємство.
Ковбаси також зберігаються в підвішеному вигляді.
Субпродукти сортуються за видами та зберігаються в ящиках у відведених для них місцях охолоджуючої камери.
Молочно-кислі продукти зберігаються в тарі, в якій вони надійшли на підприємство (флягах, бочках).
Хліб і хлібобулочні вироби зберігаються в лотках, розміщених на стелажах або полицях. Нижня полиця повинна розміщуватися на висоті 35 см від підлоги. Полиці, на яких зберігають хліб, слід протирати чистою тканиною, змоченою 1%-ним розчином столового оцту.
Сипучі продукти повинні зберігатися в мішках, чи у спеціальних місткостях для сипучих товарів. Мішки укладаються на стелажах штабелями, не більше 8 шт. у висоту. Мішки з борошном перекладають кожні два тижні (щоб борошно не залежалося та не перегрілося).
Овочі і картопля зберігаються в сухих і темних приміщеннях, в засіках, які не повинні перевищувати 1,5 м.
Чай і каву слід зберігати окремо від гостро пахучих товарів у сухих і провітрюваних приміщеннях.
Сіль та цукор під час зберігання необхідно оберігати від підвищеної вологості, гостро пахучих товарів.
Зберігаючи продукти та готові страви, слід пам'ятати, що мікроорганізми найкраще розвиваються та розмножуються в теплі при температурі від 20 до 40°С. На холоді вони не гинуть, але при температурі нижче О °С припиняють життєву діяльність.
Баштанське управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Миколаївській області
Зберігання швидкопсувних продуктів
Назва продукту |
Термін зберігання, год. |
Температура зберігання (°С) |
М'ясопродукти |
||
Великошматкові навпівфабрикати |
48 |
від 2 до 6 |
М'ясо фасоване (до 1 кг) |
36 |
від 2 до 6 |
М'ясні порційні напівфабрикати |
||
(без паніровки) |
36 |
від 2 до 6 |
М'ясні паніровані напівфабрикати |
24 |
від 2 до 6 |
Шашлик маринований (напівфабрикат) |
24 |
від 2 до 6 |
М'ясний фарш натуральний і заморожений, |
||
виготовлений м'ясопереробними |
||
підприємствами |
48 |
нижче 0 |
М'ясний фарш, |
||
Виготовлений підприємством |
||
масового харчування |
6 |
від 2 до 6 |
Голубці, фаршировані м'ясом і рисом |
||
(напівфабрикат) |
6 |
нижче 0 |
Пельмені, фрикадельки |
||
(напівфабрикати заморожені) |
24 |
нижче 0 |
М'ясо відварне |
24 |
від 2 до 6 |
М'ясо смажене |
48 |
від 2 до 6 |
М'ясо шпиговане, тушковане |
18 |
від 2 до 6 |
М'ясо заливне |
12 |
від 2 до 6 |
М'ясо птиці і кріликів (фасоване) |
48 |
від 2 до 6 |
М'ясо птиці і кріликів (заморожене) |
72 |
від 2 до 6 |
Набори супові |
12 |
від 2 до 6 |
Субпродукти м'ясні відварні |
||
(серце, язик, мозок, вим'я, нирки) |
18 |
від 2 до 6 |
Печінка смажена |
24 |
від 2 до 6 |
Паштети з м'яса, печінки та птиці, |
||
виготовлені промисловим виробництвом |
24 |
від 2 до 6 |
Холодець м'ясний |
12 |
від 2 до 6 |
Качки та кури запечені |
24 |
від 2 до 6 |
Тушки птиці копчені |
72 |
від 2 до 6 |
М'ясо птиці смажене |
24 |
від 2 до 6 |
Птиця відварена |
24 |
від 2 до 6 |
Котлети з м'яса птиці |
12 |
від 2 до 6 |
Яйця варені |
24 |
від 2 до 6 |
Ковбаси |
||
Ковбаси варені, м'ясні хліби, |
||
ковбаси з м'яса та птиці вищого, |
||
першого та другого ґатунків |
72,48 |
від 2 до 6 |
Ковбаси третього ґатунку |
24 |
від 2 до 6 |
Ковбаси ліверні, вищого, |
||
першого та другого ґатунків |
48 |
від 2 до 6 |
Ковбаси ліверні, другого ґатунку |
24 |
від 2 до 6 |
Ковбаси ліверні, третього ґатунку |
12 |
від 2 до 6 |
Ковбаси кров'яні, першого та другого ґатунків |
24 |
від 2 до 6 |
Ковбаси кров'яні третього ґатунку |
12 |
від 2 до 6 |
Ковбаси варені з птиці першого ґатунку |
48 |
від 2 до 6 |
Ковбаси варені, рулети варені |
||
та копчено-варені, запаковані під вакуумом |
||
у полімерну плівку |
48 |
від 2 до 6 |
Сосиски та сардельки м'ясні |
48 |
від 2 до 6 |
Буженина, рулет відварний, |
||
бекон і яловичина пресовані |
72 |
від 2 до 6 |
Рибопродукти |
||
Риба всіх видів охолодження |
48 |
від 0 до 2 |
Риба та рибні товари всіх видів (морожені) |
24 |
від 0 до 2 |
Шашлики і смаженина |
24 |
від -2 до +2 |
Котлети, фарші, млинці |
||
(рибні, незаморожені напівфабрикати) |
12 |
— " — |
Котлети, голубці та фарш (заморожені рибні) |
72 |
від -4 до –6 |
Риба смажена |
36 |
від 2 до 6 |
Риба печена |
36 |
від 2 до 6 |
Риба відварна |
48 |
від 2 до 6 |
Риба фарширована |
24 |
від 2 до 6 |
Риба всіх видів і рулети гарячого копчення |
48 |
від 2 до 6 |
Ковбаси та сосиски (рибні) |
48 |
від 2 до 6 |
Оселедець січений і вироби з нього |
24 |
від 2 до 6 |
Риба заливна |
24 |
від -2 до 2 |
Паста "Океан" |
72 |
від -2 до 2 |
Молокопродукти |
||
Молоко пастеризоване, вершки |
36 |
від 2 до 6 |
Кефір |
36 |
від 2 до 6 |
Простокваша |
24 |
від 2 до 6 |
Кумис натуральний із кобилячого |
||
та коров'ячого молока |
48 |
від 2 до 6 |
Сметана звичайна |
72 |
від 2 до 6 |
Сметана дієтична |
48 |
від 2 до 6 |
Вершки збиті |
20 |
від 2 до 6 |
Сир жирний, нежирний, м'який дієтичний |
36 |
від 2 до 6 |
Сиркові пасти, сиркові вироби |
||
(з молочного сиру) |
36 |
від 2 до 6 |
Напівфабрикати для запіканок, |
||
вареники з сиром |
24 |
від 2 до 6 |
Вершкові сирки в полімерній упаковці: |
||
Солодкі |
48 |
від 2 до 6 |
Солені |
48 |
від 2 до 6 |
Сир домашній (молочний) |
72 |
від 2 до 6 |
Сири м'які та розсольні без дозрівання |
48 |
від 2 до 6 |
Напої вершкові |
24 |
від 2 до 6 |
Продукти для дитячого харчування |
||
дитячий кефір у пляшках |
24 |
від 2 до 6 |
дитячий кефір у пакетах |
36 |
від 2 до 6 |
ацидофільна суміш "Малютка" у пляшках |
24 |
від 2 до 6 |
ацидофільна суміш "Малютка" у пакетах |
36 |
від 2 до 6 |
Молоко гуманізоване "Віталакт ДМ" |
||
' для дітей грудного віку |
36 |
від 2 до 6 |
"Віталакт кисло-молочний" для дитячого |
||
та дієтичного харчування |
48 |
від 2 до 6 |
Овочеві продукти |
||
Картопля сира, очищена, сульфітована |
48 |
від 2 до 6 |
Морква, буряк, цибуля (сирі, очищені) |
24 |
від 2 до 6 |
Капуста свіжа (зачищена) |
12 |
від 2 до 6 |
Редиска нарізана |
12 |
від 2 до 6 |
Петрушка, селера: |
||
зелень |
18 |
від 2 до 6 |
Корінь |
24 |
від 2 до 6 |
Цибуля зелена (оброблена) |
18 |
від 2 до 6 |
Кріп |
18 |
від 2 до 6 |
Напівфабрикати з борошна |
||
Тісто для сирників, "лінивих" вареників |
24 |
від 2 до 6 |
Тісто дріжджове для пиріжків печених, |
||
смажених пирогів |
9 |
від 2 до 6 |
Тісто пісочне для тортів і тістечок |
36 |
від 2 до 6 |
Торти та тістечка: |
||
3 сиру молочного |
24 |
від 2 до 6 |
з білково-збивним кремом |
72 |
від 2 до 6 |
з вершковим кремом |
36 |
від 2 до 6 |
з заварним кремом |
6 |
від 2 до 6 |
Рулети бісквітні: |
||
з кремом |
36 |
від 2 до 6 |
з сиром |
24 |
від 2 до 6 |
Млинцеві заготовки |
24 |
від 2 до 6 |
Сирні палички |
72 |
від 2 до 6 |
Ватрушки, пироги напіввідкриті |
||
з дріжджового тіста: |
||
зі сиром |
6 |
від 2 до 6 |
з повидлом |
24 |
від 2 до 6 |
Пиріжки столові, смажені чебуреки, кулеб'яки: |
24 |
від 2 до 6 |
з м'ясом, яйцями, сиром, капустою, |
||
Лівером та ін. начинками |
3 |
не вище 20 |
Напівфабрикати після теплової обробки |
||
Овочі відварені (неочишені) |
6 |
від 2 до 6 |
Овочі відварені (очищені, нарізані): |
||
Картопля |
12 |
від 2 до 6 |
морква, буряк |
18 |
від 2 до 6 |
Овочі відварені (очищені): |
||
Картопля |
18 |
від 2 до 6 |
морква, буряк |
24 |
від 2 до 6 |
Салати незаправлені |
||
(м'ясний, рибний, столичний) |
12 |
від 2 до 6 |
Салати, вінегрети різних видів незаправлені. |
||
приготовані в їдальні |
6 |
від 2 до 6 |
Запіканка капустяна, овочева, |
||
картопляна з м'ясом, морквяна |
18 |
від 2 до 6 |
Битки капустяні, моркв'яні, бурякові, |
||
Картопляні |
18 |
від 2 до 6 |
Шніцель капустяний, фарш капустяний |
12 |
від 2 до 6 |
Капуста білокачанна |
||
(свіжа, нарізана, блашкована) |
12 |
від 2 до 6 |
Капуста квашена (тушкована для перших страв) |
72 |
від 2 до 6 |
Цибуля, морква пасерована |
48 |
від 2 до 6 |
Соуси: |
||
червоний основний |
||
і томатний білий основний |
72 |
від 2 до 6 |
Сметанковий |
48 |
від 2 до 6 |
Голубці з м'ясом і рисом, |
||
виготовлені в їдальнях (напівфабрикати) |
6 |
від 2 до 6 |
Круп'яні продукти |
||
Битки манні, пшоняні (напівфабрикати) |
18 |
від 2 до 6 |
Запіканка манна, рисова з сиром |
12 |
від 2 до 6 |
Пудинг рисовий, молочний |
24 |
від 2 до 6 |
Плов фруктовий |
24 |
від 2 до 6 |
Швидкозаморожені продукти |
||
Овочева закуска з томатом |
24 |
від 0 до 4 |
Салат із буряка з хроном |
24 |
від 0 до 4 |
Битки "Здоров'я" без соусу |
96 |
не вище –5 |
Битки "Здоров'я" в соусі |
48 |
не вище 0 |
Крокети |
48 |
не вище -5 |
Капуста свіжа, тушкована |
24 |
від 0 до 4 |
Капуста квашена, тушкована |
24 |
від 0 до 4 |