Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захистіть свою птицю від грипу!!!

Дата: 16.12.2021 15:41
Кількість переглядів: 2176

Фото без опису

Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей. Грип птиці - відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. При виникненні захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, умертвіння птиці, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

В грудні 2020 року та січні-квітні 2021 року на території Миколаївської області зафіксовано 8 спалахів захворювання птиці на грип в 6 населених, 1 господарстві та на території Балабанівського лісу. За попередніми результатами проведеного епізоотичного розслідування встановлено, що ймовірним джерелом збудника захворювання могла бути дика перелітна птиця. 12 жовтня 2021 року зареєстровано спалах грипу птиці на території с. Великосербулівка Єланецької селищної територіальної громади Вознесенського району.

На території Баштанського району розташовані водойми (ставки, річки), де можуть зупинятись дикі мігруючі птахи, що може призвести до передачі вірусу свійській птиці через безпосередній контакт. Найбільш ефективними заходами направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки, як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання - своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства, власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці, зокрема:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки та періодично заправляти їх дезрозчинами;

- щоденно проводити клінічний огляд птиці;

- забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймах;

- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

- негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку за телефонами 2-84-34, 2-84-35.

 

 

Начальник Баштанського управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області                                                                     Сергій САКАРА

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора