Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

!!!Захистіть свою птицю від грипу!!!

Дата: 19.10.2021 16:03
Кількість переглядів: 1428

 

Фото без опису

Грип  птиці .

Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Грип птиці - відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. Відомо, що дикі мігруючі птахи, які можуть зупинятись можуть передавати вірус свійській птиці через безпосередній контакт. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей. При виникненні захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

В грудні 2020 року та січні-квітні 2021 року на території Миколаївської області зафіксовано 8 спалахів захворювання птиці на грип в 6 населених, 1 господарстві та на території Балабанівського лісу. За попередніми результатами проведеного епізоотичного розслідування встановлено, що ймовірним джерелом збудника захворювання могла бути дика перелітна птиця.

Враховуючи, що ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами існує постійно - найбільш ефективними заходами направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання - своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства, власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці, зокрема:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;

- щоденно проводити клінічний огляд птиці;

- забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;

- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

- негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку за телефонами 2-84-34, 2-84-35.

 

Баштанське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Миколаївській області        

 

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора