Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчовий Ботулізм

Дата: 26.06.2023 10:24
Кількість переглядів: 940

Фото без опису

Харчовий Ботулізм

Літо- час відпусток.

Але слід пам’ятати про ризики харчових отруєнь, зокрема підступного захворювання, як ботулізм. Ботулізм – важке захворювання, пов’язане з вживанням в їжу продуктів, що містять ботулінічний токсин, що продукується бактеріями. Цього року в Україні зареєстрували 41 випадок ботулізму, 6 випадків стали фатальними. Всього захворіли 43 людини, з них одна дитина. Основною причиною отруєнь стало вживання в’яленої, солоної, сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках. Збудник ботулізму є бактерією, яка в умовах низького вмісту кисню виробляє небезпечні токсини, ботулотоксини – це одна з найсильніших у природі отрута. Ботулотоксини блокують нервові функції і можуть призводити до дихального і м’язового паралічу.

Ботулізм людини може ставитися до харчового ботулізму, дитячого ботулізму, ранового ботулізму і ботулізму в результаті вдихання або інших типів інтоксикації.

Харчовий ботулізм, що викликається споживанням харчових продуктів, які не пройшли належної обробки, є рідкісною, але потенційно смертельною хворобою в разі, якщо він не діагностований своєчасно і не проведено лікування антитоксином.

Консервовані або ферментовані в домашніх умовах харчові продукти є одним з основних джерел харчового ботулізму, і при їх приготуванні необхідно дотримуватися особливих застережних заходів.

Симптоми харчового ботулізму

Ботулотоксини нейротоксичні і тому впливають на нервову систему. Для харчового ботулізму характерний низхідний млявий параліч, який може призводити до дихальної недостатності.

Ранніми симптомами є сильна стомлюваність, слабкість і запаморочення, за якими зазвичай йдуть затуманений зір, сухість у роті, а також утруднене ковтання і мова. Можуть також мати місце блювота, діарея, запор і здуття живота. У міру прогресування хвороби може з’являтися слабкість в шиї і руках, після чого уражаються дихальні м’язи і м’язи нижньої частини тіла. Температура не підвищується і втрати свідомості не відбувається.

Причиною цих симптомів є не сама бактерія, а вироблений нею токсин. Симптоми зазвичай з’являються через 12-36 годин (мінімум через 4 години і максимум через 8 днів) після експозиції.

Показники захворюваності на ботулізм низькі, але показники смертності високі в разі, якщо не буде швидко поставлений правильний діагноз і негайно надано лікування (введення на ранніх стадіях антитоксина і інтенсивна штучна вентиляція легень). Хвороба може закінчуватися смертельним результатом в 5-10% випадків.

Профілактика ботулізму

– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

– захищати рибу від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

– посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

– ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

– не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність;

– не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

– вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, бо технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

– слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, тому що руйнування спор відбувається лише за температури 1200С.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора