Інгульська сільська рада
Баштанський район Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Роз'яснювальна інформація щодо спалення листя та відходів  

Дата: 15.10.2021 09:24
Кількість переглядів: 166

Фото без описуРоз'яснювальна інформація щодо спалення листя та відходів

 

Шановні Керівники підприємств, установ,  організацій та мешканці

Інгульської сільської ради!

З настанням осіннього листопаду, спостерігається накопичення листяної маси, сухої рослинності та побутового сміття. В порушення вимог природоохоронного законодавства, мають місце чисельні випадки спалювання сухої рослинності, гілля, листя, а також різного виду відходів, поблизу дитячих закладів, шкіл, житлових будинків, у лісових масивах.

Спалення опалого листя провокує хвороби органів дихання, онкозахворювання та надзвичайно шкідливе для довкілля. По всій Україні встановлено штрафи за незаконне спалювання таких біологічних решток.  Згідно правил утримання зелених насаджень листя має залишатися під деревами.

Листя протягом літа поглинає велику частку забруднюючих речовин, які потрапляють в повітря від викидів автомобільного транспорту, забруднення ґрунтів. При згорянні листя як біологічних решток виділяються окиси азоту, угарний газ, бензопірен та частина формальдегідів.

При цьому нерідко спалюються також побутові відходи, інші органічні рештки та неорганічні матеріали, чим порушується  ст.20 Закону України «Про охорону  атмосферного повітря» та ст. 40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Така незаконна практика призводить  до додаткового забруднення атмосферного повітря, значно  погіршує екологічну та санітарно-гігієнічну ситуацію , що негативно впливає на здоров’я населення.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини присадибних ділянках, в садах.

Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає.

Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора